Dil Öğrenimi Üzerine Gerçekler ve Yanılgılar
Konuşarak öğrenmek mi yoksa önce sağlam bir temel oluşturmak mı?
Geçenlerde şöyle bir yorum gördüm:
"Derslere ve eğitime ne gerek var? Sultanahmet, Osmanbey ve Laleli'deki esnaflar oturup ders çalışarak mı öğrendi? Direkt konuşarak öğreneceksin."
Yıllarca bu bölgelerdeki esnaflara İngilizce ve Rusça dersleri verdim ve bu konuda, bu benzetme ile ilgili söyleyeceklerim var.
Dil Fosilizasyonu ve Yanılgıları
Fosilizasyonun Tanımı: Dil biliminde 'fosilizasyon' diye bir kavram vardır. Bu, bir kişinin yanlış dil kalıplarını sürekli kullanması ve zamanla bu yanlışların kalıcı hale gelmesi durumudur.
Yanlışların Sürekliliği: Esnaflar genellikle yabancılarla yaptıkları sohbetlerde hatalı cümleler kurarlar. Çoğu zaman, müşteriler bu hataları saygıdan dolayı düzeltmezler, bu da esnafların yanlışları doğru olarak kabul etmelerine ve sürekli kullanmalarına yol açar.
Düzeltme Zorlukları: Bir kere fosilleşmiş dil kalıplarını bir eğitimci olarak düzeltmek oldukça zordur. Sadece bir örneği paylaşmak istiyorum: Bir esnafın "I am" yapısnı “I am must, I am will, I am did go” yanlış kullanması gibi durumları düzeltmeye çalıştığım zaman hem esnafın “ama müşteri beni anlıyor….” demesi, hem de benim için bir eğitimci olarak var olan yanlış kalıbı kırıp, yeni bir kalıp oluşturmak, aşılamak aşırı zorlayıcı oldu.
Yurt Dışında Dil Öğrenimi
Gerçekçi Beklentiler: Yurtdışında dil öğrenimi hakkında yaygın bir yanılgı vardır. Çoğu kişi, sadece yurtdışına çıkıp konuşarak dil öğrenebileceğini düşünür. Fakat, gerçekte durum böyle değildir. Eğer kendi ülkenizde sosyalleşme konusunda zorlanıyorsanız, içe kapanık biriyseniz, yurt dışında konuşarak dil öğrenmenizi kendinizden beklemeyin. Çözüm yurt dışı değil, sağlam bir eğitim olmalı.
Eğitim Danışmanlığı Deneyimlerim: Yurtdışı eğitim danışmanlığı tecrübelerimden biliyorum ki, dil öğreniminde başarıya ulaşmanın anahtarı, sağlam bir temel eğitimdir. Yurtdışına gitmeden önce bu temeli oluşturmak şarttır. Bir çok yabancı dil okulu sıfır bilgiyle gelen öğrencileri istemiyor. Öğrencilerin en az A2 seviyesinde olmalarını bekliyor.
Pratik Önemi: Yurtdışına çıkıldığında, zaten sahip olunan bilgilerin pratiğe dökülmesi amaçlanmalıdır, yani yeni bir dil öğrenmek için değil, var olan bilgileri pekiştirmek için gidilmelidir.
Sonuç
Dil öğreniminde doğrudan konuşarak başarıya ulaşmanın zor olduğu gerçeğini kabul etmek önemlidir. Sağlam bir eğitim almadan yurtdışına dil öğrenmek için gitmek genellikle hayal kırıklığıyla sonuçlanır. En doğru yaklaşım, önce sağlam bir bilgi temeli oluşturmak, ardından bu bilgileri yurtdışında pratiğe dökmektir.
"Havuza direkt atla, çırpına çırpına öğreneceksin" yaklaşımı dil öğrenme sürecine benzetmek tamamen yanlıştır. Kas gelişimi veya kas hafızası adını verdiğimiz bir aktiviteyi, milyarlarca nöronun bir araya geldiği dil-bilişsel sürece benzetmek mantıksızdır.
Ayrıca konuşmak için Chat GPT'yi kullanabilirsiniz. Ücretsiz olarak herkese sesli konuşma özelliği sunulmaktadır. Basit bir yönerge ile yapay zekayı, sizi düzeltebilecek ve sizinle sohbet edebilecek bir eğitimciye dönüştürebilirsiniz.
Chat GPT ile sohbet için size 5 promt ekliyorum:
Give me questions to ask in [target language] to practice [speaking/listening] skills.
Help me practice my [speaking/listening] skills in [target language] by having a conversation about [topic].
I want you to act as a language partner and ask me questions in [target language] about [topic].
Can you give me some example questions and answers for a job interview in [target language]?
Can we engage in a conversation about [topic] in [target language] to help me practice my language skills?
"sağlam bir temel eğitim" den kastınız nedir. nasıl bir yol izlenmelidir ?